Να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί ζητά Τούρκος πρωθιερέας

0 Εδώ Εκφράζεις την δική σου Άποψη

O πρωθιερέας του τεμένους Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) στην Κωνσταντινούπολη, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει κατά την διάρκεια των ισλαμικών εορτών να λειτουργήσει η Αγία Σόφια ως τζαμί.

Στο λόγο που εκφώνησε ο πρωθιερέας του τεμένους κ. Mustafa Akgul την πρώτη μέρα της Εορτής των Θυσιών, ζήτησε να λειτουργεί η διπλανή Αγία Σοφία που από την δεκαετία του 1930 λειτουργεί ως μουσείο, και ως τζαμί για τις ημέρες του μπαϊραμιού. 

Αυτές τις ημέρες «το τζαμί του Sultanahmet πλημμυρίζει με κόσμο κάθε χρόνο τέτοια μέρα αλλά οι πιστοί στερούνται την Αγία Σοφία. Θα πρέπει να επιτραπεί στον χώρο της Αγίας Σοφίας να λειτουργήσει ως τζαμί», είπε.

Η Αγία Σοφία, σύμβολο της χριστιανικής-βυζαντινής εξουσίας λειτούργησε ως τζαμί από τη Άλωση της Πόλης (1453) μέχρι την δεκαετία του 1930 οπότε -με απόφαση του ιδρυτή του Τουρκικού Κράτους Κεμάλ Ατατούρκ- μετετράπη σε μουσείο.

Η ομιλία του πρωθιερέα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ανησυχία στην τουρκική κοινωνία, που θεωρεί την κίνηση ως απομάκρυνση από τον «λαϊκό»  χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους.www.newsbomb.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Η επίγνωση είναι η αρχή της αλλαγής:

Επικαιρότητα - Πολιτική

Επικαιρότητα - Διεθνή

Δημοφιλείς

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. PtolemeosGR - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger